Установено е участието и на други трима непълнолетни

Има задържан 16-годишен ученик за стрелбата по автобус в Пловдив. Подробности за случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив. Извършителят е задържан за срок от 24 часа. Установени са и други трима непълнолетни, които обаче не са стреляли. Наблюдаващият прокурор ще прецени какво обвинение да се повдигне- дали за хулигантство или повреда на материално имущество.

„Щетите са за около 800 до 1000 лв. Счупени са страничните стъкла. Не знаем откъде стрелецът е взел оръжието. Няколко пъти променя версията си. Касае се за въздушно оръжие, което не е оръжие по смисъла на закона, стреля със сачми. Една от версиите на задържания е, че го е купил от магазин с чужда лична карта. Тепърва ще се установява дали това е така. Свидетели казват, че той не е разбрал, че е счупил стъклата на автобусите”, обясни районният прокурор Чавдар Грошев.

Установено е още, че по-рано през същия ден две от момчетата са стреляли със същото оръжие по кенчета. Няма данни момчетата да са употребили алкохол. Касае се за въздушна пушка, която стреля със сачми с диаметър 4,5 мм - достатъчно, за да нанесе сериозни щети. 

 

 

 

Стрелба по автобуси в центъра на Пловдив (ВИДЕО)

Началникът на сектор „Криминална полиция” Мирослав Петков добави, че първоначално версиите на всички участници са различни.

„Тепърва ще се изяснява механизмът на деянието и начинът на придобиване на оръжието”, каза още той.

От прокуратурата в Пловдив са обезпокоени от нарастващите вандалски случаи с непълнолетни и малолетни.Те призовават родителите да бъдат по-внимателни и да упражняват контрол върху децата, за да не се стига до нелепи инциденти.

Властите смятат, че е необходима промяна на закона спрямо въздушните оръжия, защото те могат да нанесат сериозни поражения. Те също трябва да подлежат на някакъв режим и да няма свободен достъп до тях.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.