Това стана ясно след заседание на МС

1,5 млрд. лева ще бъдат отпуснати за справяне с енергийната криза. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет.  Тази сутрин рекордно скъп ток изненада бизнеса. Цената за мегаватчас на свободния пазар надмина 1000 лева. Това предизвика реакцията на трима от министрите по време на заседанието на правителството.

Помощите за бизнеса ще бъдат добавени към сметките за декември още в първите дни на януари. Вчера стана ясно, че за тази цел са отделени 450 милиона лева.

Петков: Ще отпуснем средства за здравеопазване, социални пенсии и инвестиции

„Решихме да отпуснем 1,5 миларда лева за подпомагане на овладяване на кризата с цените на тока. От тези средства 1,3 милиарда лева ще отидат за тока и около 200 милиона лева за газта. Влизаме в много силна подкрепа в тази посока", заяви премиерът Кирил Петков. 

„В момента имаме значително преизпълнение на приходната част на бюджета – дори повече, отколкото беше предвидено в актуализацията”, заяви финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че енергийните помощи за бизнеса за декември ще бъдат изплатени на 6-7 януари догодина.

От своя страна министърът на енергитиката Александър Николов заяви, че по разчет енергийните помощи бизнеса е планирано да продължат до 31 март. По думите му ако е необходимоще бъдат разплатени допълнителни средства. „Не е нужно да действаме импулсивно. Целта е да има предвидимост и устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители", категоричен е той. 

„С бизнеса ще останем в непрекъснат контакт. Чуваме какво ни казват, наблюдаваме всички детайли и променливи, които са включени в динамиката на цените. В събота цената беше 320 лева за мегаватчас, не беше 800. Така че нека се приема енергийната система като нещо дългосрочно и следва да бъде управлявано по този начин”, заяви Александър Николов, министър на енергетиката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.