Според данните в клиничните изпитания, то е намалило риска от хоспитализация и смърт

Франция е отменила поръчката си за противовирусното лекарство срещу ковид на "Merck" след публикуването на разочароващи данни от клинични изпитания и се надява вместо това да получи конкурентното лекарство на Pfizer преди края на януари, съобщи днес френският министър на здравеопазването, цитиран от Ройтерс.

Франция е първата страна, която публично отменя поръчка за лекарството на "Merck", след като в края на ноември компанията публикува данни, според които то е значително по-малко ефективно отколкото се смяташе. Според данните в клиничните изпитания, лекарството е намалило риска от хоспитализация и смърт при високорискови индивиди с около 30 процента. "Последните проучвания не бяха добри", каза министър Оливие Веран пред телевизия BFM.
Засега няма коментар от "Merck".

Пътници твърдят, че са изоставени във Франция на път за Великобритания

Въпреки че ваксините са основните оръжия на правителствата в борбата срещу COVID-19, има надежди, че експерименталните хапчета на "Merck" и Pfizer биха могли да доведат до значително намаляване на вероятността от хоспитализация или смърт при хората с най-висок риск от тежко прекарване на болестта. Франция беше направила поръчка за 50 000 дози от лекарството молнупиравир, разработено от "Merck" и "Риджбек байотерапютикс".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА