"Една активна кампания за ползите от ваксинирането е много важна", заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

За момента не се обсъжда зелен сертификат за цялата държавна администрация. Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в студиото на „Здравей, България”.

Той издаде и част от икономическите стимули, които се очаква да обяви премиерът Кирил Петков.

„За нас е важно да сме здрави. Една активна кампания за ползите от ваксинирането е изключително важна. Стимулите, които премиерът ще обяви, са част от тази кампания. Зеленият сертификат, който ще се изисква в Министерския съвет и Министерството на образованието, също са част от тази кампания”, заяви Лорер.  

Пари за поощрения за ваксиниране имало. „Както казва и министър Василев – ние сме неочаквано богати, но много крадени. Иначе пари има за най-различни мерки", каза Лорер. 

„Министерството на иновациите, когато се конституира, също ще въведе зелен сертификат”, посочи той.

„Когато си говорим с инвеститори, те питат кой ще работи в нашите заводи. Ако не сме здрави, има опасност голяма част от населението да не може да изпълнява трудовите си задължения. Това кара инвеститорите да се замислят дали да дойдат у нас, или да отидат в съседни държави, където нивото на ваксинацията е по-високо”, обясни министърът.

Първо министерство въвежда зелен сертификат за служителите си

„Ние сме един млад екип. Това са 4 партии, които в историята на България никога не са работили заедно. Но успяваме да отреагираме бързо на всички предизвикателства, които ни се поднасят. Случилото се през последните няколко дни са нормални стъпки от растежа на едно правителство и един отбор, който трябва да работи още четири години заедно”, коментира темата за ДС и изказването на Стефан Янев за НАТО.

Даниел Лорер обясни и каква точно ще бъде неговата длъжност и целите на министерството си. „Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации. Когато можем у нас да създаваме нови неща, които да движат икономиката за дълги години напред, а не производства, които лесно могат да бъдат преместени”.

Чорбанов: Спорът за зеления сертификат няма да развали коалицията

„Растежът трябва да е по-голям от инфлацията, за да чувстваме, че имаме успех”, категоричен е министърът. По думите му хубавото е, че инфлацията е нещо, което се случва в цял свят. „Никой не е загубил позиции заради инфлацията. Най-вероятно тя  ще се обърне тази зима. И ще утихне”.

По отношение на високите цени на тока Лорер подчерта, че не очаква масови фалити. „Смятам, че няма да има масови фалити. Програмата за бизнеса, която обявихме, е милиард, милиард и половина. Това не се е случвало в историята ни”, каза министърът.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.