Средства ще получат и всички над 65 години с бустерна доза, обяви премиерът Кирил Петков

Правителството - с опит да убеди хората да се ваксинират срещу COVID-19. Акцентът е поставен върху възрастните, като държавата ще плати по 75 лв. на всеки пенсионер, който е имунизиран. Финансовият стимул ще е еднократен. Правителството обяви новата мярка в навечерието на празниците. Причините са две. Първата е, че България е на последно място по ваксинация в Европейския съюз. Втората е очакването на кабинета през януари Омикрон да е преобладаващият вариант у нас.

Помощта от 75 лева ще бъде превеждана заедно с пенсията. Мярката ще важи до края на юни 2022. Има обаче няколко изисквания, за да бъдат отпуснати парите. 

- Човекът да е над 65 години;

- Само две ваксини не са достатъчни за отпускането на финансовия стимул, трябва да се направи и бустерна доза;

- Другият вариант е, ако пенсионерът започва имунизационния си цикъл сега, парите ще могат да се дават още след първата игла.

 „Ако успеем през януари или началото на февруари да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълването на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент”, заяви премиерът Кирил Петков.

Парите за еднократния стимул вече са осигурени.

„Това са около 100 млн. лв., които са предвидени по бюджета на Министерството на здравеопазването още с актуализацията, както бяха заделени сериозни суми за ваксинация плюс сериозни суми за борба с пандемията. Те ще излязат оттам”, обясни Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Каква ще е процедурата за отпускането на парите все още не е ясно. След като бъде разписана, хора като Веселина Събчева ще могат да кандидатстват. Тя има две поставени дози и сега обмисля трета, за да може да получи 75 лева към пенсията си.

„Аз се ваксинирах в Германия, когато бях при дъщеря ми”, сподели жената.

И допълни, че вече знае за какво ще похарчи парите.

„Ще си купя витамин Д – защото повишава имунната система, ако получа тези парички”, каза Веселина.

Освен с даването на финансови стимули, правителството ще продължи и активната кампания за убеждаването на всички хора, че ваксините не вредят.

„Когато имаме над 3,5 млрд. ваксинирани по света, данните са достатъчно убедителни, че реално това е най-добрият начин за защита от пандемията”, увери Кирил Петков.

И призова всички да бъдат отговорни към себе си и близките си.

„От индивидуалното решение на всеки един от нас зависи дали в следващия месец пак ще имаме препълнени болници, дали ще трябват много пари за лечението на пациенти с коронавирус, дали хора с други болести ще могат да стигат до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно”, коментира министър-председателят.

Конкретни правила за кандидатстване за стимула се очакват до края на годината.

По-късно от НОИ обявиха пред Националната телевизия, че няма да е необходимо пенсионерите да подават отделни документи. Информацията ще идва автоматично през информационно обслужване. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.