Това научи NOVA

Районната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност жена и трима мъже, на които са повдигнати обвинения за подпомагане на 15 граждани на Афганистан да преминат през територията на страната. Обвиняемите са целели да получат облага за себе си, съобщават от прокуратурата в Бургас. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК


На 19 декември полицията попада на бус със нелегални мигранти. Задържани са 15 мъже, които се представят за афганистанци и двамата шофьори.Разследващите стигат и до организатора на канала,който координирал действията с поръчителите от Турция

"След като групата от мигранти премине през турско-българската граница ,водачът им праща  GPS координати на въпросния организатор от най-високо ниво и се връща обратно на територията на Турция", заяви старши комисар Калоян Калоняов- директор на ОД МВР- Бургас.

С координатите наетите шофьори стигали до групата. Следвал превоз на хората с коли из цялата страна. При пристигането на автомобила с бежанците на уговорената точка, се прави снимка и се изпраща на поръчителя в Турция. Така доказвали ,че поръчката е изпълнена. Сумата на човек била около 500 евро.

Освен двамата задържани шофьори, полицията арестувала и 57 годишна жена, смятана за тартор на групата. В досието си има три присъди за трафик на мигранти.В дома й откриват доказателства

"Открихме 25 мобилни телефона, много СИМ карти на български,гръцки, турски, словенски оператори. Редица документи за превод на суми, два пистолета. В част от телефоните преди експертизите са установени снимки на локации, както и клипове и снимки на мигранти", разкри Иван Кирков - административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас.
 
Днес Районният съд остави задържаната за постоянно в ареста. Защитата й твърди, че тя имала алиби.
 
"Това са такива недоказани твърдения. Не е престъпление да притежаваш, СИМ-карти, телефони, пари и – оръжие- оръжието, то си има обяснение и то е газово", обясни Тома Найденов- адвокат на задържаната.
 
Дъщерята на задържаната обясни,че майка й е задържана неправомерно
  
Като успех разследващите отчитат достигането до организатора,заради конспирацията и работата на територията на две страни
 
"Организаторът притежава контингент от координатори, на които може  да възлага подобни дейности", обобщи Калоянов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.