Авторът насочва вниманието към един отдавнашен проблем

В „Темата на NOVA” Ани Салич насочва вниманието към един отдавна наболял проблем - този с детската болница. От години е ясно, че България е единствената европейска държава, която няма такъв тип лечебно заведение в своята столица.

„Нищо не се е променило, откакто аз бях млада майка. Преди 10 години, по времето на Георги Първанов, се заговори за детско здравеопазване и нова болница. След това - по времето на другите президенти и до ден-днешен се говори за детска болница, но тя не се случва”, обясни авторът на „Темата на NOVA”.

„Неродената болница“ в „Темата на NOVA“

Салич посети Румъния, за да покаже как се случва здравеопазването в съседната ни държава. „Картината не е много по-различна от държавните болници. И там има пренаселеност откъм пациенти и недостиг на техника. Явяват се обаче слънчеви лъчи. Един от тях е доктор, завършил в Айова, но върнал се в Букурещ, за да направи интензивно отделение по неонатология, което е пример за цяла Европа”, обясни тя.

Според нея детското здравеопазване трябва да бъде реформирано не само в София. „Детската болница е една финална права - най-добрата, която ние дължим на децата. Навсякъде в страната обаче трябва да има добре оборудвани детски отделения”, допълни Салич.

Гледайте „Неродената болница" в „Темата на NOVA“ на 26-и декември, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.