От 2 години Светлозар Дончев се бори с диагнозата „болест на Бюргер”

Зов за помощ в Деня на бащата. Това е историята на един самотен родител на две деца, който преди две години и половина чува тежка диагноза. Избира да се бори пред риска да остане в инвалидна количка завинаги. Всеки месец се нуждае от скъпоструващо лечение, за да продължи да ходи.

„Моят татко е супергерой, защото ми помага с домашните, помага ни да чистим”, смята Християн.  

Светлозар е самотен баща на две деца. Домашните на малкия си син пише, когато се налага. Раница му също носи на гръб, когато се налага.  

Участва и в украсяването на коледната елха, защото иска да създаде уют за децата си. А на голямата си дъщеря дава кураж да следва мечтите си и някой ден да стане писателка. Прави всичко това, въпреки че всяко движение му коства усилие. Преди две години и половина животът му се променя, след като лекарите му поставят диагноза „болест на Бюргер”.

 „Болката е невероятна. Получавал съм много бъбречни кризи. Но това боли много”, разказва Светлозар Дончев.

Тежкото ревматологично заболяване на Светлозар е нелечимо, въпреки че може да се стопира с медикаменти. Лекарят, който досега го е лекувал, му съобщава, че при най-мрачния сценарий е възможно да се стигне до ампутация на краката. 

Диагнозата на Светлозар съвпада с тежък развод. Съдът присъжда децата да останат под негово попечителство. 

„Аз смятам, че това се отключи точно в момента, в който тръгнахме да се развеждаме. Децата искат да останат при мен. Малкият без мен не може да заспи. И това ме накара да се боря”, разказва Светлозар.

Бори се не само за да запази двата си крайника. Бори се, за да може двете му деца да водят пълноценен живот. И да виждат баща си такъв, какъвто го познават. 

„В никакъв случай няма да ме гледат две малки деца в инвалидна количка. Това няма да стане. Аз съм наясно със себе си, че няма да умра. Но ми е достатъчно тежко да не мога да се обслужвам сам себе си с две малки деца. Това ми е най-тежката мисъл. И съм вярвал, че ще се справя… И смятам, че се справям”, заявява Светлозар.

Наскоро сменил лекуващия си лекар. Доктор Росен Разбойников сам потърсил Светлозар. Когато се запознали, медикът установил, че състоянието му не е добро. 

„Под коляното от три артерии работеше само една. Което за млад човек, активен и подвижен, води до това, че започват болки даже в покой. Той имаше доста голям прием на опиати на ден. Започвайки лечението обаче опиатната зависимост намаля драматично”, обясни д-р Росен Разбойников.

Според лекаря Светлозар се повлиял добре от новото лечение. Но признава, че в много от случаите медиците са безсилни.

„Инвалидизацията, свързана със заболяването, е факт. И затова ние се стремим като лекари да отложим и да забавим този процес”, обяснява докторът.

„За него резултатите са успокояващи и твърди, че след слагането на още 25 дни системи, ще изкарам поне година и половина-две години нормално”, разказва Светлозар.  

И така той не може да се излекува. Но може да живее без инвалидна количка по-дълго, ако се намерят пари за лечението му.

А докато това стане, д-р Разбойников обещава, че ще го лекува на всяка цена. Обещава му, че ще води битката наравно с него.

Всеки, който иска да му помогне, може да го направи по следните начини:

IBAN: BG81STSA 9300 1528 7359 95

BIC: STSABGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

e-mail: don4ev1974@abv.bg

PayPal: Svetlozar Donchev

Телефон за връзка със Светлозар за дарение на храна и дрехи: 0877 717 471

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.