Редица от тях се изправят пред пик на пандемията от коронавирус

Редица страни по света са изправени пред нов пик на пандемията от COVID-19.

Новият вариант Омикрон продължава да се разпространява бързо, а няколко европейски страни регистрираха за пореден път рекорден брой новозаразени.

Франция стана поредната страна с тъжен рекорд на новите случаи с COVID-19. На връх Коледа беше преминат символичния праг от 100 хиляди новозаразени за денонощие, нещо, което не се е случвало нито един път от началото на пандемията. Още преди това обаче беше насрочено извънредно заседание на френското правителство в понеделник, когато се събира и Съветът за санитарна защита, и е много вероятно да бъдат въведени нови ограничения на придвижването.

Прагът от 50 хиляди нови случаи беше преминат на 4 декември, а данните показват, че този брой се е удвоил за три седмици. Въпреки това, Страсбург отново стана домакин на един от най-големите коледни базари в Европа.

Франция регистрира рекорден брой нови COVID случаи

"Имаме голям късмет, че коледният пазар е отворен и че имаме достъп до заведенията, въпреки петата вълна на пандемията, Мисля, че засега не можем да се оплакваме", смята посетител.

Коледният базар беше отменен миналата година заради пандемията, но тази година се очаква да бъде посетен от 2 милиона души. Създаден през 1570 г., коледният базар в Страсбург е не само най-известният във Франция, но се считаи  за най-големия в Европа.

Италия също регистрира в събота, за трети пореден ден, рекорд на новите случаи с коронавирус за денонощие. Новозаразените са вече близо 55 хиляди. В навечерието на Коледа властите в Италия затегнаха мерките за борба с коронавируса. Забранени са и всички публични тържества за Нова година. Италия се нарежда на второ място в Европа след Великобритания по абсолютен брой смъртни случаи и на девето място в света.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.