За измамата част от потърпевшите разбрали от социалните мрежи

Измама с къща за гости за Нова година беше разкрита по случайност от самите клиенти. Въпреки, че в къщата могат да бъдат настанени 17 души, се оказва, че резервации там да посрещнат 2022 са си направили 300 души. Всички те дали и капаро от по 800-900 лева на група. След като разкрили, че къщата е резервирана многократно и че се прави телевизионен репортаж, хората, прибрали парите, обещали, че ще ги върнат.

Още в първите дни на есента, компании от цяла България планират ваканцията си за Нова година, но без да подозират плащат капаро за едно и също място - къща за гости в търновското село Леденик.

„На нас ни взеха 600 лева за 13 човека, за Нова година”, обясни Петър Янев.

„Нашата компания е от 19 души. Сумата, която преведохме за капаро, е 1 200 лева”, каза Ясен.

„Искаше ни капаро от 800 лева, което ние съответно преведохме”, допълни Слави Славов.

Разбират, че са измамени дни преди да отпътуват за посрещането на Новата година.

„Дойде време да направим покупка за новогодишната вечер. Свързахме се с жената, за да попитаме какво има в къщата - дали има нужда да се купуват допълнително чинии. Не успяхме обаче да се свържем с нея”, посочи Ясен.

„Ние успяхме да разберем от групите във Facebook”, коментира Янев.

„Ако бяхме отишли там, без никой да разбере - не знам какво щяхме да правим 300 човека събрани в това селце”, допълни Славов.

Капарото е превеждано на жена, която е наела къщата от собственика ѝ, за да я преотдава за ползване. Опитите на екипа на NOVA да се свърже с нея също се оказаха безуспешни.

Така на собственика на къщата се наложило да обяснява на хората за измамната схема на наемателката си, разказва той.

„Миналата седмица започнах да получавам множество обаждания от различни нейни клиенти, че са си запазили къщата за Нова година. Тогава се усъмних, че става дума за доста голяма измама. Написал съм и пост в социалните мрежи”, каза Георги Данаилов.

Наемателката дължи пари и на собственика на имота. „Праща ми едни фалшиви платежни нареждания”, заяви Данаилов.

Той вече е подал сигнал в полицията и призовава всички потърпевши да направят същото. 

След като разбрала, че се подготвя репортаж, наемателката започнала да връща парите на част от компаниите, разказват хората пред екипа ни.

„Нямаме никакви варианти за Нова година понеже всички къщи са резервирани и изобщо шансът да се съберем някъде е нулев”, смята Ясен.

От полицията съобщиха за NOVA, че тече разследване. Продължава и издирването на още компании, платили за посрещането на Новата година в къщата за гости в с. Леденик.

NOVA проучи, че подобен опит за измама с къщата е направен и преди две години, който е бил разследван от Икономическа полиция. В нея преди година, по същото време, когато цяла България беше затворена, полицията е направила проверка и установила парти на 50 души, разследвани и за наркотици.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.