По случая има задържан

Смразяващи кадри показват предполагаемия нападател с арбалет в замъка Уиндзор, който е възнамерявал да убие кралицата. От вестник „Сън” съобщават, че са получи видеозапис, на който се вижда как мъж с арбалет, качулка и маска, заплашва да „убие кралицата в отмъщение за клането в Амритсар през 1919 г.”.

Изпратиха в психиатрия мъжа, нахлул на Коледа в замъка Уиндзор

Кадрите се появиха, след като 19-годишен мъж беше арестуван от полицията на територията на замъка Уиндзор на Коледа. Тъй като се знае, че нападателят е качил предварително записаното видео в Snapchat в 8:06 ч. на Коледа, само 24 минути преди ареста, се предполага, че именно това е заподозреният, пише БГНЕС.

Мъжът на кадрите държи черен арбалет и с помощта на филтър за изкривяване на гласа казва:

„Съжалявам. Съжалявам за това, което направих, и за това, което ще направя. Ще се опитам да убия Елизабет, кралицата на кралското семейство. Това е отмъщение за загиналите в клането в Джаллианвала Баг през 1919 г. Това е и отмъщение за онези, които са били убити, унижавани и дискриминирани заради расата си. Аз съм индийски сикх, сит. Името ми е Джасвант Сингх Чаил, името ми е Дарт Джоунс".

Смята се, че „сит" е препратка към злодеите в поредицата „Междузвездни войни", а „Дарт Джоунс" може да се отнася към Джеймс Ърл Джоунс, който озвучаваше Дарт Вейдър - главния антагонист. Облеклото, носено от мъжа, както и рамкираната снимка на героя от „Междузвездни войни" Дарт Малгус, която се вижда на заден план, допълват „мотива" от „Междузвездни войни", пише БГНЕС.

Хванаха въоръжен мъж в замъка Уиндзор, докато кралицата празнува Коледа (СНИМКИ)

Клането в Джаллианвала Баг или Клането в Амритсар става на 13 април 1919 г., когато британски войски стрелят по голяма невъоръжена тълпа, протестираща срещу ареста на проиндийски лидери за независимост в района на Пенджаб в Индия, убиват 379 души и раняват 1200 други.

Освен кадрите, мъжът е изпратил и съобщение в Snapchat, в което пише:

Съжалявам за всички, които съм обидил или излъгал. Ако сте получили това, значи смъртта ми е близо. Моля, споделете това с когото и да било и по възможност го предайте в новините, ако се интересуват от него".

Според Скотланд ярд детективите проучват кадрите, публикувани в социалните мрежи преди нахлуването в резиденцията на кралицата на Коледа.

95-годишният монарх отбелязваше първата си Коледа без съпруга си принц Филип, който почина на 99-годишна възраст през април. На фона на опасенията за пандемията и рязко нарастващите случаи на COVID-19 в цялата страна, от Бъкингамския дворец беше взето решение кралицата да остане в замъка Уиндзор и да не пътува до Сандрингам, както е по традиция.

Полицията все още не е оповестила официално името на заподозрения, арестуван малко след 8:30 ч. сутринта на 25 декември, след като е бил забелязан на видеокамерите. Мъжът е прескочил външна стена и е преминал през територията на замъка Уиндзор, където кралица Елизабет II прекарва Коледа в компанията на най-големия си син Чарлз, принц на Уелс, и съпругата му Камила.

Няма данни натрапникът да е бил известен със заплахи към членове на кралското семейство преди инцидента, който се приема „изключително сериозно". Арбалетите не се нуждаят от лиценз или регистрация.

Съобщава се, че полицията е претърсила дома на заподозрения в Саутхемптън, където той живее със семейството си. Полицията проверява как мъжът е успял да пробие телената ограда по периметъра на замъка Уиндзор. Според „Мейл он съндей" мъжът вероятно е използвал въжена стълба, за да получи достъп от Дългата алея, която се намира в паркова зона, достъпна за членовете на обществеността. Освен това след инцидента ще бъде извършен вътрешен преглед на сигурността.

Пенсионираният главен инспектор Дай Дейвис, бивш ръководител на кралската охрана в Скотланд Ярд, е цитиран да казва:

„От времето на Джордж III насам 99 процента от нападенията срещу членове на кралското семейство са свързани с преследвач. А новината, че е използван арбалет, всъщност ме плаши. Стрелата може да мине и през предното стъкло", заявява Дейвис. 

Подобни инциденти е имало и в миналото. През 1982 г. безработен лондончанин, Майкъл Фаган, влиза в личните покои на кралицата в Бъкингамския дворец, докато тя е в леглото си, преди да бъде задържан от полицията. Според публикация във вестник „Таймс" Фаган е влязъл в двореца през непроверен прозорец в кабинета на вицеадмирал сър Питър Ашмор въпреки „последните прегледи на сигурността" и повече от 20 служители, които охраняват двореца 24 часа в денонощието.

Неотдавна жена, представяща се за гост, влезе в дома на принц Андрю, Royal Lodge в имението Windsor Great Park. След като първо бе задържана от охраната, впоследствие тя беше настанена в психиатрично отделение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.