Месец по-късно всичко на мястото е променено

Какво се случва на мястото, където стана зловещата катастрофа на магистрала „Струма”? Месец по-късно всичко е променено до неузнаваемост, а автоекспертите продължават да анализират възможните причини за трагедията.

На мястото на мантинелата, в която се вряза автобусът, е поставен „терминал”. „Проблемът е, че двете стрелки не са регламентирани и не могат да се слагат. В същото време отгоре има знак, който е с по-голяма степен на светлоотразителност и хората се объркват”, посочи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Интересно е, че знакът е захванат с тел, след което е заварен. Не мога да кажа дали това е най-доброто решение... Типична хубава работа, но българска”, добави тя.

 

 

Като правилно експертът определи поставянето на съоръжение, което след удар намалява кинетичната енергия, за да може автомобилът да спре.

Проблеми има и с маркировката във фаталния участък. „Отдолу има термопластик. Той не е почистен, а върху него е намазана боята и тя съответно се лющи. Средната разделителна линия пък е пожълтяла”, обясни още Русинова.

Експертът препоръча отбивката в тази част на магистралата да бъде затворена, защото смята, че мястото ѝ не е в определената крива.  

 

 

В писмена позиция до NOVA от Пътната агенция заявиха, че монтираният "буфер срещу удар" е от най-висок клас.  След инцидента по-голямата част от мантинелата е била унищожена. При подмяната й са спазени изискванията на  действащата нормативна база.А монтираният знак нямал отношение към буфера и е поставен впоследствие. В позицията се посочва и, че маркировката е временна, а  постоянна ще бъде положена, след като метеорологичните условия позволят.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.