Вижте кои са най-застрашените от обезлюдяване райони

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години. При преброяването през 2011 г. са регистрирани 7 364 570 българи, а първоначалните данни при сегашното преброяване от средата на октомври са за 5 775 000 души. Официалните резултати ще станат ясни в началото на следващата година, а според експерти по демография накрая те ще покажат население от около 6 и половина милиона.

Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията на Националния статистически институт са след 10 години, през 2030 година, населението на България да е малко над 6 и половина милиона души. През 2035 година с около 200 000 българи по-малко, а през 2050 прогнозата е населението на страната ни да е под 5 милиона и 800 000 души.

През годините хората в благоевградското село Градево стават все по-малко. „В момента има около 140-150 човека. На времето е било 4000 жители. Хората са се издържали предимно от животновъдство и земеделие, но като става ТКЗС и хората масово се изселват почти в цяла България - най-много в Свищов и Шумен. В Свищов имаме цял квартал”, разказва  Крум Новоселски – кмет на Градево.

Преди в селото е имало осем училища и една детска градина.  Днес те са заключени, защото деца  вече почти няма. По думите на доц. Надежда Илиева обезлюдяването през следващите години най-вероятно ще продължи и все повече места у нас ще бъдат определяни като „географски пустини”. „Демографската пустиня се възприема като територия, на която има под 10 души на квадратен км гъстота на населението”, обяснява тя.

В момента географските пустини в България заемат около 23% от територията на страната. Прогнозата обаче е в следващите години  този процент драстично да се увеличи. 

„До 2040 години тези географски пустини достигат 69%. И действително, когато се погледне една карта на България, там се виждат много ясно такива острови по големите градове”, посочва Надежда Илиева.

На фона на това, през последните години в столицата се наблюдава увеличаване на населението, казва доц. Илиева.  Не малко хора избират и да се пренесат и да живеят в селата, които са близо до големите градове.

Пример за това е благоевградското село Рилци. То се намира само на около 30 километра от Градево, но е негова пълна противоположност.

Според жителите на селото все повече хора избират да се преместят в Рилци предимно заради това, че е близо до голям град.

Нарастване на населението през последните години има и в Кърджали. Един от най-застрашените от обезлюдяване райони у нас е Северозападна България. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.