Разговор за успеха, спорта и трудностите

Днес ще ви разкажем една вдъхновяваща история за успех в спорта, но зад кадър. Как от българската телевизия можеш да достигнеш до това да си емблематична фигура за германските ARD и ZDF? Тази година нашата сънародничка Величка Недялкова беше отличена за цялостен принос към телевизионното отразяване на Олимпийските игри. С нея ни среща Емил Здравков.

Бихте ли ни разказали Вашата история, свързана с телевизията? 

- След като завърших в Берлин, веднага започнах работа. Занимавах се с новини, културни и спортни предавания. Първото ми голямо спортно събитие беше Олимпиадата през 1975 г. Това беше невероятен шанс.

Кога и защо заминахте за Германия?  

- Преди да замина за Германия всъщност бях поканена да работя в олимпийската телевизия в Барселона за подготовката на игрите през 1992 г. Дотогава вече имах доста предавания и спортни събития зад гърба си. От България работих като член на оперативна група на Интервизия, която и в онези години си сътрудничеше с Евровизия при отразяването на големи спортни предавания. Може да се каже, че след 1983-1984 г. изключително и само със спорт съм се занимавала. Така и дойде поканата ми за Испания.

През какво преминахте в обществените медии на Германия и какво е най-ценното като опит, който натрупахте? 

- Все още обществените телевизии в Германия са ARD и ZDF. Германският модел е уникален. От всички държави смятат, че работим наполовина, защото делим правата между двете телевизии, но това по-скоро усложнява работата, отколкото да я улеснява. Първо трябва да се споразумеем  помежду си и да говорим с един глас, макар че все пак сме конкуренти. 

Какво за Вас са Олимпийските игри и какво Ви донесоха? 

- За мен това е най-великото спортно събитие по мащабност. Срещат се колеги от цял свят. Вече обаче малко съжалявам, защото комерсиализацията си казва думата. Няма го това, което го имаше преди десетилетия.

Как приемате наградата, която получихте от МОК? 

- За мен беше много голяма изненада, изобщо не съм очаквала. Общо взето ме примамиха да отида в Лозана с това, че ще получа една значка, която не са могли да ми връчат в Токио.

България също има своята олимпийска мечта да бъде домакин, поне на зимни игри. Колко реалистично ви се вижда това? 

- На този въпрос ще отговоря с малко болка, защото аз съм била и на двете предавания, когато се обявяваха резултатите на журито. Единият път, когато загубихме с 1 глас при комбинациите Париж-Барселона и вторият път, когато също изгубихме. Смятам, че родината на зимната олимпиада е по-скоро Европа и не съм сигурна доколко идеите на Олимпийския комитет да си разширят географията са успешни. 

Как през Вашия поглед се промениха Олимпийските игри? 

- По-комерсиални, с тези глобални спонсори, с много стриктно спазване на всякакви правила от страна на Международния олимпийски комитет и телевизиите. 

Имате ли неизбледняващ спомен, свързан с българския спорт на Олимпийските игри? 

- Няма да забравя разочарованието си в Сеул, когато всички бяхме убедени, че Стефка Костадинова ще спечели своя златен медал и когато тя не успя. Аз просто не можех да повярвам. От друга страна, едно от малкото неща, на тази олимпиада в Токио, беше златният медал на българските момичета по художествена гимнастика. Това ме изпълни с много голяма гордост и радост. 

Сещате ли се за някакъв друг спомен с популярни спортни личности? 

Имала съм много интересни срещи и с Пеле, и с Марадона. Също така няма да забравя нашия успех в Америка през 1994 г. Тогава бях в Далас, далеч от мястото на мача, обаче приемах поздравления от цялата телевизионна гилдия.

Какъв съвет бихте дали на младите, на бъдещите телевизионери в родината Ви, за да бъдат успешни? 

- Да се вглеждат в детайлите. Да си избират нещо съвсем дребно, може някакъв свой спортен герой и около него да градят всичко останало. Защото всичките тези големи спортни предавания са една мозайки от много, много малки камъчета. Няма значение в каква област ще работиш, просто когато се събере всичко заедно, ще се получи една прекрасна мозайка, а това е телевизията.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.