Коментар на социолога Светлин Тачев от „Галъп интернешънъл”.

В края на 2021 г. глобалните нива на надежда и щастие леко намаляват в сравнение с миналата година. Страховете за предстоящи икономически трудности остават високи. Глобалната пандемия очевидно все още влияе на световните надежди, страхове и  очаквания. Но личат и значителни различния в отделните региони и страни. Това са някои от изводите от изследването „В края на годината“ – най-дългогодишното глобално изследване на общественото мнение, стартирало през 1979 от „Галъп интернешънъл“. „В края на годината“ е установена световна традиция – със своите Индекс на надеждата, Индекс на щастието и трендови данни в очакванията за икономическата ситуация.

"Галъп": Втори сме по песимизъм за 2022 година в света

Обичайно, нивата на оптимизъм в страната ни не са много високи. Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, 48% по-скоро очакват 2022 г. да е по-лоша, а според 21% следващата година ще е същата като тази. 16% не могат да преценят. Така нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33, което ни поставя на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави след Турция.

„Първото място за Турция може би е обяснимо със срива на лирата, инфлацията и т.н.”, коментира социологът Светлин Тачев от „Галъп интернешънъл”.

„Изследването е направено в края на октомври и началото на октомври. Т.е. то обхваща поредната COVID вълна плюс това, че бяхме и в политическа криза. Вероятно именно това влияе на настроението на българите”, добави той.

За какво харчат най-много българите?

„Традиционно Европа е по-песимистична спрямо останалите части на света. Интересното е, че оптимистите обикновено са там, където има развиващи се държави”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева