За проблема сигнализира екоминистърът Борислав Сандов

Багер в защитена зона, близо до Мелнишките пирамиди, вдигна на крак регионалната екоинспекция в Сандански. За проблема сигнализира екоминистърът Борислав Сандов. Екип на NOVA също направи проверка на място.

В профила си във Facebook екоминистърът съобщи за изкопни дейности и унищожение на дървета в близост до Мелнишките пирамиди. Екип на NOVA отиде до мястото, заедно с кмета на Мелник.

„Действително има някакво констатирано нарушение. Казват, че има багери, но аз, като дойдох, не можах да видя багер тук. Не знам дали това нещо е станало от само себе си, дали е пипано с багер. Но може и свлачище да е било, не съм го видял”, заяви Сашо Филипов, кмет на Мелник.

В непосредствена близост до мястото има черква. Според Филипов изкопните дейности са били началото на нечии опит да осигури добър достъп до храма.

„Предполагам, че е подготвено, за да се направи паркинг. Аз не виждам лошо в това нещо, защото няма къде да се спре”, коментира Филипов.

На около 100 метра от мястото екипът на NOVA намери два багера. Единият от тях е частен – на собственик на хотел наблизо. Зад камера, той твърди, че го ползва, за да изравнява черния път при наводнения. Другият багер се оказва безстопанствен. А във Facebook екоминистърът намеква, че има данни за потенциалния извършител.

„Не съм в час кой може да го е направил. Тук е пипано с машина, не е приятно. А и който и да го е направил, има законен начин, по който трябва да станат тези неща”, заяви кметът на Мелник.

От РИОСВ заявиха, че засегнатата защитена територия е около 2 дка. Инспекцията ще сезира прокуратурата. Когато нарушителят бъде открит, ще му бъде връчен акт.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.