Според лентата Светите братя Кирил и Методий нямат нищо общо с България

Руски филм определи Македония като родината на славянската азбука. Според лентата Светите братя Кирил и Методий нямат нищо общо с България. Филмът беше представен в Северна Македония на фестивал, подкрепен от руското посолство в Скопие, и предизвика бурни реакции у нас.

Филмът „Една вяра, един език” разказва за това, че родина на славянската азбука е Македония, а братята Кирил и Методий почерпили вдъхновение за глаголицата в старите руски земи. Подчертава се и как Русия се отблагодарила на Македония за азбуката, изпращайки богослужебни книги през 18-ти и 19-ти век.

Благата вест дошла в Русия чрез Македония, после пак се връща там с руски богослужебни книги, и така се затваря кръгът на защита на славянските земи от Русия”, твърдят авторите на филма.

Учените в БАН са категорични:

„Филмът не кореспондира с научната истина”, заявява проф. Анна Кочева от Института за български език при БАН.

Ковачевски: Вярвам, че можем да намерим решение с България в духа на европейските ценности

Според проф. Кочева представянето на филма преди седмица на фестивал в Скопие, организиран с подкрепата на Руското посолство в Северна Македония, не е случаен знак.

„Русия ни изненадва, в кавички, с поредната трактовка на факти от българската история. Тук опираме до цялостно изопачаване на българската средновековна история в частта й свързан с Кирило-Методиевото дело”, обяснява проф. Кочева.

Бившият ни посланик в РСМ Кирил Топалов също вижда геополитическа нишка във филма.

„Явно, че тъй като България излиза от опеката на Русия, излезе от военните съюзи, от политически и всякакъв друг съюз с Русия, явно е, че има желание да бъде наказана тази България”, коментира проф. Кирил Топалов.

Президентът Радев ще свика КСНС заради Северна Македония

Последното заседание на историческата комисия, която трябва да реши въпросите за общото минало на България и Северна Македония, се проведе преди месец и отново не стигна до успех. Неин член е и проф. Топалов. Според него лентата „Една вяра, един език” допълнително ще разпали напрежението между двете страни.

„По-малката ни братска страна е решила, доста непремерено, да не кажа нагло, да ядосва България, тогава когато иска от България да направи един братски, европейски жест - да ги пусне в ЕС”, коментира проф.  Топалов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция, в която се казва, че отрича филма да е официална позиция на руската историография.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.