Благоевград няма да се откаже от зарята в Новогодишната нощ

Благоевград няма да се откаже от зарята в Новогодишната нощ. Освен нея обаче, ще има и благотворителност. 

По думите на кмета Илко Стоянов има много дарители, които ще се включат. "Благотворителността е личен акт. Не искам да противопоставяме емоции и каузи. Зарята е вид дарение. Равностойността й ще даря лично аз. Опитах се да запазим баланса и обединения дух", обясни той.

Според него каузата за защита на животните не трябва да бъде моментна, а целогодишна. "Те имат нужда от обгрижване, но не само в тези две минути. Акцията трябва да бъде насочена не срещу кметовете, а към законодателния орган. Пиратките причиняват увреждания не само на кучета, но и на деца", заяви кметът.

Кампания призовава да се откажем от фойерверките на Нова година

На този фон в Стара Загора в спешния център за животни се грижат за десетки пострадали животни, включително и от фойерверки. Ветеринарят д-р Руско Петров заяви, че пиротехниката винаги може да причини увреждане. "Имаме около 350 птици, които покрай празниците често се блъскат в мрежи и греди и се нараняват", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.