Пламен Данаилов призова за помощ в социалните мрежи

Синът на зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов изчезна в Пампорово. Часове, след като баща му призова за помощ в социалните мрежи, стана ясно, че момчето е открито живо и здраво.

15-годишният Алекс изчезнал към 10:30 ч. в четввъртък сутринта и незабавно беше обявен за издирване.

„Малко преди 10.30 е спрял, за да си нагласи каската на писта А5. Децата, с които е бил са тръгнали, а той долу не се е появил. Забравил си е телефона в колата. Бил е без пари и телефон. Единственото положително е, че баща на едно от децата от приятелско семейство, с което е бил, по спомен за номерата на картите е проверил за неговия номер. Ако картата е блокирана, следващият път, когато се опита да се качи на пистата, е нямало да може”, разказва майката на момчето Яна Данаилова.

Изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков обясни, че акцията по издирване на момчето е протекла динамично.

„Ангажирахме целия ресурс на ПСС. Бяха обходени всички писти и ръбовете на пистите, за да се види, ако евентуално е напуснал пистата от лявата или дясната страна, но не успяхме да го открием. Подготвяхме и извеждането на тежки машини, за да можем да влезем в по-стръмно участъци около пистите, за да видим дали можем да го открием там с шейни. Идеята беше да мобилизираме максимално много хора. За щастие имаме щастлив край. Детето е карало ски през цялото време.", допълва той. 

 

 

Веднага щом намира приятелите си и вече разполага с телефон, Алекс се обажда именно на майка си.

„Тя е първия човек, на когото звъннах, после на сестра ми и на баща ми”, разказва той.

Тийнейджърът е в добро физическо състояние и дори се е разминал без уплах, след като прекарва часове на ски пистите без приятелите си. След като вече е на топло и сигурно място ни разказа какво всъщност се е случило.

„Аз не съм карал ски от 2-3 години. Приятелите ми карат много по-добре от мен и решиха да се пуснат по черна писта. Аз също исках да се пусна с тях, но разбрах, че няма да мога да продължа с тях и реших да се пусна по съседна писта, която е червена и да се срещнем долу. Аз смятах, че никой не се тревожи, защото според мен не беше чак толкова страшна ситуацията”, обяснява Алекс. 

А поуката, която младежът си прави е да бъде по-внимателен и да носи в себе си винаги мобилен телефон. Такъв е и призивът на планинските спасители, както и да караме само в обозначените за това райони.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.