Това оябви премиерът Кирил Петков

Отпускат още средства за бизнеса заради високите цени на тока. Това обяви премиерът Кирил Петков. 

„Много от бизнесите имат огромни затруднение да покриват енергийните си разходи. Ще допълним енергийните помощи за бизнеса с допълнително 860 млн.лв. Това е един огромен ресурс, който ще бъде вкаран”, заяви той.

 

Разпределнието на средствата в следващите четири месеца ще достигне милиард и половина лева. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов. 

"Така ще бъдат изплатени дефицитите на енергоразпределителните дружества, ще се намали и натъскът за пренос на енергия. Министерството работи за ребалансиране на системата. Всеки един ден ще въвеждаме допълнителни мерки, наред с финансовите такива", допълни той. 

Въпреки призивите на бизнеса за промяна в схемата на компенсациите, тя ще се запази, уточни енергийния министър. Досега размерът им беше по 110 лв. за метаватчас. Сега размерът на помощта ще зависи от това на каква цена са дългосрочните договори на всяка фирма.

„Оставаме в комуникация с бизнеса, за да намерим максимално добри решения. Колегите от Министерството на енергетиката работят допълнително за ребалансиране на системата”, каза Николов.

Бизнесът пред Радев: Компенсациите за високите цени на тока са недостатъчни

За възстановяване на бизнеса от коронакризата ще продължи и мярката 60/40. Със 120 милиона ще се подкрепят 80 хиляди работещи.

"Очакваме тези допълнителни 120 млн. лв. да подкрепят 80 000 работещи през следващите месеци", заяви Кирил Петков.

Допълнително близо 750 млн. лв ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки. 

Приблизително 2 милиарда лева ще достигнат помощите за потребителите и бизнеса, каза още министър-председателят. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.