Силният вятър допълнително разпалва пламъците

Горски пожари предизвикаха истинско бедстие в Съединените щати. Повече от 500 къщи изгоряха в щата Колорадо. Десетки хиляди бягат от огъня, който продължава да бушува, въпреки усилията на пожарникарите.

Огънят навлязъл в населените райони изненадващо бързо. Мощни ветрове движат огнения фронт, който за часове обхванал къщи, складове и ферми.

Повече от 30 хиляди души са избягали от пожарите. Наложила се евакуацията на пациенти от болниците, включително тези в интензивното отделение. Някои жители на градовете Супириър и Луисвил казват, че са карали през огъня, за да се измъкнат.

Над 100 хиляди домакинства без ток заради ураганен вятър в Колорадо

 

 

"Това са предградия с частни имоти и магазини. Квартали като тези, в които живеем всички ние. Към тези, които са пряко засегнати: знайте, че не сте сами. Хората от Колорадо са с вас. Към тези, които не знаят дали имат дом, в който да се върнат - нашите молитви са с вас. Към тези, които са загубили всичко, което са имали: знайте, че ние ще бъдем до вас, за да ви помогнем да възстановите живота си в Колорадо", заяви губернаторът Джаред Полис. 

Жител на района снимал хаоса, който настава в местен мол. Десетки семейства са в търговския център с децата си. След издадената заповед за евакуация, всички тръгват към паркинга. Там осъзнават, че вятъра и дима им пречат дори да намерят колите си.

Огънят вероятно е започнал от паднал стълб на далекопровод, съборен от бурите в района. Поривите на вятъра надхвърлят 150 километра в час, което пречи и на гасенето на пожара. Синоптиците казват, че продължилата с месеци суша също е допринесла за бедствието.

"Времето е изключително нетипично за декември. Няма сняг, никаква влага", заяви метеорологът Тони Лаубах. Колорадо обяви извънредно положение. Беше затворена основна магистрала и няколко регионални пътя. Дори на места, които не са заплашени от пожарите, бяха затворени пътища заради камиони, преобърнати от вятъра. Властите казват, че нямат данни за загинали. Един пожарникар и няколко цивилни са ранени. Окончателната оценка ще бъде направена по-късно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.