Преди 20 години милиони европейци от 12 страни се разделиха със своите местни валути

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви днес, че еврото е направило европейците по-силни, за да се справят с кризите, особено по време на пандемията. Тя казва това в статия по повод практическото въвеждане на еврото преди 20 години, публикувана в няколко европейски всекидневника, сред които германският "Франкфуртер рундшау", италианският "Кориере дела сера" и френският "Прованс", съобщава Франс прес.

Преди 20 години милиони европейци от 12 страни се разделиха със своите лири, франкове и драхми и приеха еврото.

Символ на европейското единство, въпреки че отделните икономики още не са достигнали конвергенция до еднакво равнище, новата валута преживя тежки кризи, някои от които дори поставиха в опасност самото й съществуване.

ЕЦБ: Нисък процент ваксинация срещу COVID-19 застрашава финансовата стабилност

Според Лагард обаче понесените в последно време икономически удари щяха да са още по-тежки без стабилността и интеграцията, които еврото даде на нашия общ пазар.

Единната валута изигра основна роля при координирането на мерките в Европа след избухването на пандемията от Ковид-19, изтъква ръководителката на ЕЦБ.

Правителствата на страните членки изразходваха огромни средства в подкрепа на спрели дейност икономически сектори, а ЕЦБ положи усилия с помощта на стотици милиарди евро да поддържа добро финансиране на икономиката. Лагард подчертава и огромното старание на институцията да защитава единната валута от фалшифициране.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА