По традиция музеят е единственият работещ през първия ден на 2022 г.

Крепостта „Царевец” във Велико Търново е единственият работещ музей в първия ден на годината. Точно в 12 часа крепостта беше отворена за посетители, а с това започнаха да пристигат и първите туристи. По традиция, продължаваща 13 години, първите посетители се отличават от директора на музея.

КРАЙ ЦАРЕВЕЦ: Спектакъл представи въстанието на Асен и Петър

Семейството на Йордан и Благовеста Петрови от старата столица посетиха крепостта с баница с късмети.

„Всяко ново начало трябва да бъде посрещнато като стъпим здраво на основата си. А ние сме потомци на славен народ, който има своето културно място в Европа и света. Тук е едно страхотно място. Търновската книжовна школа е давала дълги векове културна светлина на останалите славянски народи. Искаме и децата ни да разберат повече за миналото ни, затова избрахме да посетим мястото през първия ден на нова година”, споделя Йордан Петров.

„Радва ме, че сред първите посетители има и деца. Така от ранна детска възраст се възпитава отношение към българската история и култура”, допълни директорът на музея Иван Църов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.