От регулатора настояват спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя е в размер на 133,41 лв./mwh. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния регулатор. Според КЕВР повишаващите се цени на природния газ налагат спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества, за да може те да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон. 

Как ще се отразят новите цени на природния газ на домакинствата и бизнеса у нас

.Очакванията и прогнозите през декември бяха природният газ да бъде увеличен до 117 лева за мегаватчас. Заради по-високите цени на синьото гориво обаче последна корекция. Така увеличението с почти 30 лева поставя два рекорда - за най-голямо процентно увеличение и за най-висока цена за месец.

Експертите са категорични – новата цена на природния газ ще доведе до сериозни проблеми както за индустрията, така и за енергийния сектор.

КЕВР обсъди увеличение в цената на природния газ

.„Без съмнение това е доста неприятна информация от първия ден на новата година. Със сигурност ще провокира доста сътресения в посока топлоенергия. Въпреки че имаме мораториум, в крайна сметка това ще започне да трупа негативи и разходи, които някои трябва да плати”, заяви енергийният експерт Васил Начев.

С плащането на въпросната сметка най-голям проблем се очаква да имат топлофикациите.

„Това е предвестник на фалити. Аз не виждам как ще издържат топлофикациите, не мога да си обясня. Освен да трупат някакви непрекъснато растящи загуби, които да се покриват от бюджета или под някаква друга форма”, каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Бизнесът търси институциите заради високите цени на тока (ОБЗОР)

Прогнозата за цената през следващите месеци също е мрачна. До края на зимата се очаква тя да продължи да расте.

„Много е важно как ще бъдат в температурно отношение следващите няколко месеца – т.е. до края на зимата. Ако не – през април, май, юни ще усетим малко по-голям спад на цените, така че това би трябвало да е последното увеличение”, коментира Васил Начев.

Вариант според експертите е опит за ново предоговаряне с „Газпром”.  А докато те си задават въпроси за оцеляването на топлофикациите, пред същия въпрос за оцеляване ще се изправят и много семейства, които са избрали природния газ за отопление.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.