„2021 г. беше болезнена за всички, но трябва да научим уроците, които ни преподаде", каза още той

„Омикрон се разпространява изключително бързо и в рамките на няколко седмици ще доминира във все повече страни в европейския регион, вероятно докарвайки до ръба всички затруднени в момента здравни системи”. Това заяви представителят на Световната здравна организация у нас - д-р Скендер Сила за „Събуди се”.

„2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията на COVID-19, но трябва да бъде и началото на нещо друго - нова ера на международна солидарност и национално единство”, каза още той.

По думите му не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто. „Напрежението между здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде огромно. Поради ниското ниво на ваксинация в България предизвикателството може да бъде дори по-голямо от други страни в ЕС”, смята Сила.

Над 14% положителни проби за COVID-19

В България последиците от COVID кризата са били по-сериозни през отминалата година, в сравнение с другите държави в Европа. „Загубихме повече от 23 хиляди живота през втората година на пандемията. Това е тройно повече в сравнение с 2019 г. Имаше някои ключови фактори, които ни доведоха дотук. За съжаление политиците са сред тях, липсата на спешни мерки, недоверието и дезинформацията - също”, посочи той. 

Действащите у нас ограничения с използването на сертификати може да не се окаже достатъчно при новия варинант Омикрон, смятат експертът.

„Досега нямаме ясни доказателства, че човек, който има имунитет, независимо дали е естествен или от ваксина, е защитен от Омикрон. Няма доказателства и дали пренася болестта. Затова какъвто и да е сертификатът, той не трябва да отменя останалите мерки и те трябва да се прилагат. Само една мярка не е достатъчна - трябва да има комплект от тях”, коментира представителят на Световната здравна организация у нас.

Засега данните за Омикрон показват, че има по-малък риск от усложнения и приемане в болница в сравнение с Делта варианта. За Бъгария обаче тези изводи могат и да не се потвърдят поради ниския процент имунзиирани, смята д-р Сила.

„Трябва първо да се даде приоритет на увеличаването на ваксинацията на рисковите групи - възрастни хора, тези с хронични заболявания и здравни работници. Да се достигне до хората чрез специфична стратегия. Трябва да можем да убедим хората, а не да правим ваксинацията задължителна”, посочва той.

COVID-19: Във Франция въвеждат задължително носене на маски за деца над 6 години

Експертът коментира още, че когато става въпрос за локдаун, СЗО вижда това като последна мярка. „Тя може да е ефективна, но е и много скъпа. На този етап от пандемията имаме инструментите, които ще ни позволят да реагираме на COVID-19 и в същия момент да запазим животите ни”, посочи представителят на Световната здравна организация у нас.

„Нашият успех зависи от това как и кога прилагаме тези инструменти. Трябва да продължим да увеличаваме нивата на ваксинация и да подкрепяме всички отговорни за контрола на заболяването. Спазването на мерите е много важно при варианти като Делта и Омикрон”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.