От партията искат и спешни мерки за овладяване на инфлацията

Опозицията с остра критика към правителството на Кирил Петков. От ГЕРБ поискаха спешни мерки за овладяване на инфлацията и рекордния скок в енергийните цени.

„Промяната доведе до над 9 млрд. лв. необясними разходи в последния месец. Правителството на Петков дължи обяснение за какво са изразходвани". Това заяви  Александър Иванов от ГЕРБ по време на брифинг в централата на партията.

„Всеки теглен лев от държавата се изплаща от следващите поколения. Имаме негативен рекорд и в дефицита на държавата и недоброто планиране на държавните средства”, каза депутатът.

ГЕРБ иска отмяна на мораториума

 

 

„Загрижени сме. Казахме, че като опозиция ще искаме прозрачност, ще посочваме слабостите и сме готови, ако се поиска - да окажем помощ”, добави той.

„Българите обедняват, бизнесите фалират. Призоваваме за спешни мерки по тази галопираща инфлация. Това с партии шах и анализи не няма как да се случи”, коментира Иванов.

„Мерките по темата инфлация липсват. Ако имаше такива и те бяха работещи, ние първи щяхме да ги похвалим. Няма дори неработещи мерки и това може би е най-притеснителното. За съжаление няма и изглед нещата да се променят”, посочи Димитър Вучев.

Борисов: Ако Рашков ме арестува, ГЕРБ ще ме канонизира

„10 месеца вече са управляващи. Не може като министри да не са виждали летящите нагоре числа. Но има 9 млрд. рекордни разходи през декември и това не се коментира. В същото време около 3 млрд. са по доверителни сметки. Да и ние сме го правили, но ние давахме по 1 млрд. за саниране, за да гарантираме за следващата година. Слагали сме ги за строителство, за да знаят строителите, че ще могат да строят”, заяви Бойко Борисов.

„Тези хора след нас няма да построят нищо. Продължаваме да сме без бюджет и без План за възстановяване. Имаха 11 месеца да го направят. Това са елементарни неща”, добави той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и договорите за азербайджански газ. „Поколения политици са водили с азерите добросъседска икономическа политика. Помните, когато с Алиев откривахме заедно европейските игри в Баку", каза той.

„Чувам вече, че има остро писмо, което се крие. Дали е така, не мога да знам. Аз бих посъветвал премиерът да разпореди на ДАНС да се намери кой и как е изтекъл договора. Те ще пострадат от това, после ще пострадаме и ние. И ако не се намери виновник, съмненията са, че се прави умишлено. А той изтече ден, след като „Булгаргаз" го даде на Министерския съвет. Господин Павлов, който ръководи „Булгаргаз", беше служебен министъра в правителството на Радев, сегашният също. Ударът по „Булгаргаз", който се готви, ме води до мисълта, че искат да правят нещо с „Булграгаз”, коментира Борисов.

„Не може всеки ден да се обяснява за руско-украинската криза и за това, че по украинските тръби няма заявен капацитет от страна на руската страна. „Северен поток 2” не работи, газът отива над 1000 евро в Европа, Германия си спря ядрени реактори, токът лети нагоре. Това се случва през последните месеци. Няма как да не го знаеш, за да те изненада КЕВР”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Критика дойде не само от опозицията, но и от главния секретар на президента. В профила си във Facebook Димитър Стоянов определи като  "странно разбиране за независимост", регулаторът да обсъжда решенията си предварително с властта. NOVA потърси за коментар и Министерския съвет, но официален коментар от управляващите днес - нямаше. 

От ГЕРБ обявиха още, че са се потвърдили съмненията им, че язовирът "Пазар дере" е бил източен умишлено в рамките на няколко дни. Това се е потвърдили от писмо, което бившият министър на икономиката Даниела Везиева е изпратила в последния си работен ден след запитване за нивото на водоема до партията. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.