Демонстрантите настояват за по-ниски цени на втечнения газ

Казахстанският премиер Аскар Мамин разпореди да се създаде правителствена комисия за разрешаване на ситуацията в Мангистауската област на страната, където демонстрантите настояват за по-ниски цени на втечнения газ. По-рано жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област излязоха масово по улиците с призив за намаляване на цените на горивата. Според тях от 1 януари цената за литър втечнен газ се е увеличила до 120 тенге (0,27 долара). Демонстрантите поискаха да се намали до 60 тенге (0,13 долара).

50 милиона барела петрол от стратегическия резерв свалят цените на горивата в САЩ

Президентът Касим-Жомарт Токаев инструктира правителството спешно да разгледа ситуацията в региона, като вземе предвид икономическите и правни аргументи. Според него гражданите имат право да изразяват публично исканията си пред местните и централните власти, но това трябва да става в съответствие със законодателството, в частност със закона за мирните събрания.

Срещу собствениците на бензиностанции е започнала разследване за тайно ценово споразумение.

„В момента собствениците на бензиностанции в района на Мангистау, в рамките на социалната отговорност на бизнеса, взеха проактивно решение да намалят цената на газа от 120 на 85-90 тенге (0,19-0,20 долара) за литър. Ще бъдат приложени системни мерки за осигуряване на дългосрочна ценова стабилност и предотвратяване на спекулативните скокове в цените на газа чрез създаване на ценови коридори“, увериха от правителството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС