Предвижда се закриване на Специализирания съд и прокуратура


Предвижда се отчет на главния прокурор на всеки три месеца пред НС, ограничаване на правомощията му и закриване на Специализирания съд и прокуратура. До дни трябва да бъде внесен законопроект за промени в Антокорупционната комисия. Пред ВСС стои избор на съдия номер едно. 

Реформата в прокуратурата е един от приоритетите, които събра новите управляващи. Засега обаче няма нито един внесен законопроект в Народното събрание по тази тема. Въпреки това, още в началото на мандата и правителството и депутати от четворната коалиция многократно настояха за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 „Народното събрание няма правомощие да отстрани главния прокурор. НС може да промени правилата, по които бива отстраняван ”, обясни докторът по конституционно право Наталия Киселова.

ПРБ: Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени в Прокуратурата

 Прокурорите твърдят, че исканията за оставка на Гешев нарушават независимостта им. По закон пленумът на Висшия съдебен съвет е единственият орган, който може да отстрани главния прокурор. Според бившия правосъден министър Иван Демерджиев, който също искаше да отстрани Гешев,  Народното събрание трябва да се заеме с правомощията на обвинител номер 1.

 „Трябва да се предприемат реформите с ограничаване на правомощията на главния прокурор. Те са залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост като принципи”, коментира бившият министър на правосъдието Иван Дерменджиев.

През новата година обаче се очаква ключово решение на Конституционния съд.

„КС е в непълен и според мен едва след като бъдат избрани двама съдии от квотата на НС, вече в пълен състав КС ще се произнесе по искането на МС за тълкуване дали министърът на правосъдието е компетентен да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор”, допълни Киселова.

Според коалиционното споразумение, в първите три месеца на годината предстои да бъде внесен законопроект за антикорупционната комисия. Идеята е звеното на Сотир Цацаров да бъде разделено на две  - антикорупционна комисия и комисия за отнемането на незаконно придобито имущество. А Така ще трябва да се изберат и нови ръководители. Според Дерменджиев това е много добра идея и ще засили дейността на комисията в борбата с корупцията, което е всъщност е по-слабата част от нейната дейност.

Тест за Висшия съдебен съвет ще е изборът на председател на Върховния касационен съд на 14 януари. Кандидатът е един – заместник-председателя на съда Галина Захарова. Тя е номинирана от съдиите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.