В Шумен продължава тестването на ученици, а в Русе започват поставянето на ваксина за деца

В Пловдив още от първия ден на новата година се образуваха големи опашки пред имунизационните пунктове. Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 значително се увеличават. В един от пунктовете дори са свършили флаконите за деца.

Д-р Екатерина Петкова смята, че хората вече са разбрали колко заразен е новия вариант Омикрон и са решили да се имунизират, като голяма част от желаещите са за бустерна доза. В един от пунктовете за почивните дни са минали 450 души, от които 16 са били за детската ваксина.

В Шумен и още две общини в областта, Смядово и Никола Козлево, продължава тестването на ученици за присъствено обучение. Седмичната заболеваемост е над 250 на 100 000. 

В училищата първо се тестват учителите и целия персонал, след това учениците и чак тогава започват учебните занятия.

Днес се очаква да излязат новите данни за заболяемостта, след което ще се обсъдят мерките и нуждата от продължаване на тестването.

 

 

В Русе от тази седмица започва поставянето на педиатричната ваксина срещу COVID-19 на деца от 5 до 12 години. Децата ще се ваксинират само след предварително записване. Интерес към имунизацията за деца има от страна на родителите. Налични ваксини има. За да бъдат ваксинирани децата, те трябва да бъдат здрави, а тези с хронични заболявания не бива да са във фаза на обостряне на състоянието.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.