Огънят избухнал на балкона на апартамента ѝ

Възрастна жена почина след пожар в столичния квартал „Света Троица”, избухнал в нощта на Нова година. Огънят лумнал на балкона на апартамента ѝ заради хвърлена пиратка, научи NOVA. Жената направила опит да загаси пламъците, вследствие на което получила тежки изгаряния. Тя била транспортирана в болница, където на следващия ден починала от раните си.  

Огънят пламва само час след началото на 2022-ра. “По вратата започна да се  звъни, да се блъска по вратата и едни момчета започнаха да крещят пожар, пожар”, разказва Теодора Атанасова.

Съседи стигат до апартамента още преди пожарната да дойде.„ Едно момче викаше за помощ, че някаква жена гори. Ние бяхме в нас с няколко приятели. Разбихме вратата, какво можехме да направим? Чухме жената, че стене”, споделя Красимир Стоичков.

Според хората в блока – най-вероятната причина е пиротехника, която е запалила складирани предмети на терасата.

Продължава разследването на пожара в Търговище, при който загина възрастен мъж

„С пожарникарите говорих…. те ми казаха, че най-вероятно е ракета или пиратка от балкона”, посочва Теодора Атанасова.

Жената издъхва от сериозните изгаряния. А 4 дни след инцидента, в градинката пред блока екип на NOVA намери части от пиратки. Само на метри от пламналия апартамент ясно се виждат остатъци от пиротехнически средства.

 

 

Дали откритото пред блока може да е причина за пожара? Питаме експерта по пиротехника - Светозар Христов. Според него - пиратка не може да предизвика такъв пожар, но фойерверка - може.

„По-скоро от някаква звезда, която е изстреляна от римска свещ или ракетка, която е с пръчка, която е променила траекторията си и е влязла в апартамента, което е съвсем вероятно. А звезда от римска свещ има силата да счупи прозорец дори, да влезе вътре и да запали всичко, което е вътре”, посочва Светозар Христов – специалист по пиротехника.

От МВР обявиха за NOVA, че все още установяват причините за пожара.  А за съседите остава да чакат резултата. По случая е образувано и досъдебно производство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.