Има ли опасност за хората

Срутване на земна маса остави няколко къщи във Ветово без изход. Хората са блокирани в домовете си, тъй като свлачището е отрязало пътя. 

Скатът се свлича, пропадат дървета и бетон. Земната маса се е срутила и върху съседната улица. Част от домакинствата са евакуирани. Има опасност за пропадане на къщите, а екипи на ВиК и енергото правят алтернативни трасета за захранване на жилищата с вода и ток.  

Предполага се, че случилото се е в резултат на авария. 

 

 

Според кмета на града д-р Мехмед Мехмед реална опасност за хората има. "Предприети са спешни мерки. Когато завали, картината ще стане по-лоша. Правим всичко възможно да обезопасим района. Две къщи са евакуирани", обясни той.

Четирима души от Ветово арестувани за интернет измами

Има и електрически стълб, който има опасност да се срути, затова ще бъде изолиран и ще бъде създадена нова връзка.

На улицата има пет къщи, като две от тях са най-застрашени от събаряне. Жители споделят, че се притесняват, но засега остават в домовете си.

Заедно с част от улицата са се свлекли тонове пръст, дървета и бетон. Пред дворовете на хората, където до вчера е имало път, сега зее пропаст.

„Моите родители видяха, че почвата се срути на две степени, на два пъти. Ние сме малко по-добре, но за нашите съседи не е много розово положението”, споделя един от потърпевшите Денис.

Живеещите на улицата предполагат ,че спукан водопровод е подкопал подпорната зона.

 „Съседката, която в момента я няма, е предупредила още август месец инкасаторката, че чува някакъв теч, но тя не е обърнала внимание”, обясни Рейхан Чакъров.

От ВиК обаче казват, че всъщност свлачището е причинило аварията във водопровода и  направиха  алтернативно трасе към къщите.

„Подготвя се временно да бъдат водоснабдени имотите, които бяха изключени поради счупен водопровод от образувалото се свлачище”, допълни гл.инженер Малин Бирков, ВиК-Русе.

Заради опасността да се срути и електрически стълб, от „Енерго про” също осигуриха допълнителен източник на ток. Свлечената земна маса е затрупала част и от долната улица. Предстои разчистването й. Очаква се спешен оглед на място от геодезисти, които да препоръчат метод за възстановяване на ската.

 

Снимки: БГНЕС

Повече по темата вижте във видеaтa.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.