Вътрешният министър се яви в Софийската градска прокуратура

"Между 30 и 40% от парите - 50-60 или 70-80 млн. лв., превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус” са се насочвали към политическа партия ГЕРБ. Затова са тези сложни конструкции, направени по време на упралението им". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита в Софийската градска прокуратура по делото "Хемус" във вторник. 

Викат Рашков на разпит по делото „Хемус“

"Нямам никакви притеснения да се явява в Прокуратурата и да кажа, каквото знам – а именно, че не всички пари от средствата за отделни лотове са отивали за самото строителство", заяви Рашков. И добави, че е работа на органите на досъдебното производство да докажат докрай какво точно се е случвало.

"Данните, с които се разполага, са от 2018 - 2019 г. до началото на миналата година. Говорим за лот 5, с който Прокуратурата главно се занимава, но не обръща внимание на няколко други материала, които са били обект на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени на Прокуратурата със становище да започне досъдебно производство. До момента нямаме отговор дали е взето решение по този въпрос и какво е то", поясни Рашков.

 

 

Припомняме, че преди дни говорителката на СГП Десислава Петрова обяви, че вътрешният министър вероятно знае определени неща, свързани с делото "Хемус". По думите й разпитът се наложи заради думи на Рашков, казани в ефира на БНР на 23 декември. Петрова цитира и точното изказване на вътрешния министър: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сгигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

На разпита пред Гешев: Обвиняемият по аферата за „Хемус” е посочил имена

„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза Петрова.

Рашков: Предстоят кадрови промени и оптимизация в МВР

Тя заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

След днешните обвинения на вътрешния министър позицията на ПП ГЕРБ не закъсня.

„За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях. Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си”.  Това се казва в позиция на ПП ГЕРБ във връзка с днешния разпит на вътрешния министър в прокуратурата по делото „Хемус”.

„Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев”, се казва още в позицията на ГЕРБ.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.