В него ще бъдат заложени сравнително малко политики, обясни вицепремиерът

В първия работен ден за годината финансовият министър Асен Василев отчете по-нисък дефицит и повече събрани пари в държавата хазна за последните 12 месеца.  Големият въпрос сега е кога ще е готов бюджетът за тази година. Идеята на управляващите е да са написали  разчетите до 15 дни, а до края на януари план сметката да влезе за обсъждане в парламента. Така надеждата е бюджетът да бъде одобрен до края на февруари.

Това означава, че по-висока минимална работна заплата, по-високи пенсии, помощи, но и осигуровки могат да влязат в сила най-рано от 1 март. Като най-вероятно минималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лева на 700 или 710 лева.

Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари, като започва публично обсъждане в средата на месеца. Това заяви финансовият министър Асен Василев. По думите му в него ще бъдат злаожени сравнително малко политики.

Според Василев дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, тъй като се очаквахли приходи, които не били получени.

"В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планирания начин. Още по време на коалиционните разговори се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Тази програма няма как да бъде и остойностена за този срок. Взе се решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета”, обясни министърът.

Според него практиката с решение на МС да се преразпределят непрозрачни пари не е добра и трябва да бъде силно ограничена.

„В бюджета ще бъда включени политики за минималната работна заплата, максималния осигурителен доход, политики за инвестиции, както в енергийната, така и в транспортната инфраструктура, за които има готовност. Например бюджетът на АПИ трябва да бъде реален, а не пожелателен. Политики обаче за изграждането на „Хемус”, на единната структура за достъп до здравеопазването, с обновяване с нови линейки- все още не са напълно остойностени и няма как да бъдат заложени. До юни месец се надявам това да се случи. Това се отнася и за други политики, по които не е извършен анализ”, каза още Василев.

Той добави, че в момента правителството осъществява безпрецедентна програма за енергийно подпомагане.

„Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени поне 450 милиона лева. Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също продължават. Започват и секторни политики от ББР”, допълни той.

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап.

„Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ”, обясни Василев.

Министърът обърна внимание и на Плана за възстановяване. По думите му средата на януари ще бъде изготвена версия, която да работи еднакво добре както за Брюксел, така и за родната енергетика.

 

 

Финансовият министър Асен Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни обекти.

„В програмата е включено изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма” и „Черно море”, както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 милиарда лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години”, обясни той.

Правителството предвижда изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 година, допълни финансовият министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.