В столицата засилиха проверките по строителни обекти и автосервизи

Отново мръсен въздух над София. Пет пъти над нормата – такива нива на фините прахови частици са отчетени от измервателната станция в квартал надежда през изминалата нощ. С по-мръсен въздух се събудиха и жителите на Русе. А за да установят причините в столицата, инспектори засилиха проверките по строителни обекти и автосервизи.

Експертите обясняват, че стойността на фините прахови частици в столичния квартал "Надежда" от тази нощ – над 250 микрограма, не бивало да се сравнява с нормата от 50 микрограма – тъй като втората се пресмята на 24-часова база. Среднодневните пикове от началото на годината се оказват доста по-ниски.

„Максимално измерената стойност е някъде около 80 микрограма за кубичен метър”, посочи Тодорка Петкова, гл. експерт в Изпълнителната агенция по околна среда.

Откриха микропластмаси дори във високопланински въздух

За да добием представа колко ще е днешната среднодневна стойност на фини прахови частици в станция „Надежда, проверяваме нивата половин денонощие сред пика. И се оказва, че са 10 пъти по-ниски. 1454 това е нормално, когато има благоприятни метеорологични условия за самопречистване на атмосферата

Със стойностите в сряда  София се нареди на 32-о място сред всички столици в света по критерий "мръсен въздух".  Ръст на фините прахови частици още от вторник отчитат и в Русе.

„Те се повишиха след 18 часа, като най-високите стойности са били след 22 часа.Това основно се дължи на битовото отопление”, заяви инж. Христо Милков от РИОСВ-Русе.

Екоактивисти обаче смятат, че причината е в промишлеността.

“Наблюдавах въздуха през тези 7-8 дни докато заводите не работеха – градът беше чист”, твърди Галичка Николова, екоактивист.

В дните с по-мръсен въздух в София, от общината засилват проверките – по сигнали за нерегламентирано горене на отпадъци. И на строителни обекти. Още през първите 2 работни дни на новата година има хванати нарушители.

МОСВ дава 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух

„От 32 проверки сме констатирали 5 нарушения. Има и такива, които по два пъти и по три пъти сме ги санкционирали - без да има някакъв ефект .Най-вече гледаме за устройства за измиване на ходовата част на автомобилите”, заяви инж. Величко Костадинов от Столичен инспекторат .

За справяне със замърсител номер 1 – битовото отопление, Столичната община планира безплатно да подмени печките на 15 хиляди граждани на твърдо гориво. Борис Бонев от „Спаси София” даде нова идея на местното управление. „В рамките, например на следващите 3 години, да осигури ваучери за закупуване на пелети или плащане на ток и топлофикация. Но на третата година да се каже – забраняваме изцяло отоплението с дърва и въглища на територията на София. По първоначални изчисления говорим за 50 милиона лева годишно, което е напълно постижимо, при положение, че бюджета на Столична община е 2 милиарда лева”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.