Ритуалът беше повторен и за по-малките. Пръв до кръста достигна седмокласникът Костадин

В Кърджали по традиция на Богоявление кръстът хвърля пловдивският митрополит Николай. Общо 33-ма мъже скочиха в ледените води на река Арда малко след 09.00 ч. от специално изграден понтон във водното огледало в града.

26-годишният рехабилитатор Яков Демянов извади кръста. Яков скача не за първи път, но за първи път го хваща, разказа за БТА минути след ритуала той. Пожела си хората да се грижат за себе си и за природата и независимо какво правят, да знаят, че Господ винаги гледа, дори когато те не го виждат.

По-късно ритуалът беше повторен и за по-малките. 28 деца скочиха за кръста в басейн с топла вода, но пръв до кръста достигна седмокласникът Костадин Величков на 13 години, който си пожела здраве. 

Бели гълъби бяха изпратени в небето, а топовни гърмежи отбелязаха Богоявление в града.

Днешният Йордановден в Кърджали започна с тържествена Света литургия в средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча", в която участва и митрополит Николай. След това той освети бойните знамена на военното формирование от съвместното командване за специални операции от Пловдив. Последва литийно шествие, предвождано от иконата на Св. Йоан Предтеча, с вградени мощи на светеца.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, Цвета Караянчева - председател на 44-о НС, бригаден генерал Явор Матеев, свещеници от града.

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-впечатляващите кадри от Богоявление в последните години (ГАЛЕРИЯ)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.