Проектът трябва да приключи до края на 2023 г.

Дигитализиран и осъвременен правописен речник на българския език разработват от БАН. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика.  Платформата ще изпълнява и ролята на граматически справочник. Изпълнител ще бъде Институтът за български език (ИБЕ) в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Проектът трябва да приключи до края на 2023 г. За целта са предвидени 378 800 лв.

Merriam-Webster: „Ваксина” е дума на годината

Новата платформа ще носи името БЕРОН. Тя ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната специализирана служба „Езикови справки“, т.е. ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от ИБЕ.

Водещ френски речник въведе полово неутрално местоимение

В речника ще могат да се правят справки за правилното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се показват основната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното правило, дублетните форми, омонимите, както и примери с думата в състава на сложни думи, словосъчетания или собствени имена. А частта за правоговор ще включва гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник на БАН.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.