Това обяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов

МРРБ стартира 4-годишна програма за основни и превантивни ремонти на пътищата от републиканската пътна мрежа. Това обяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов пред журналисти днес. Ще бъде направен пълен одит на пътищата от клас I които са най-натоварени. 

„Започваме интензивно да работим с АПИ за узаконяването на всички отсечки от магистралите. След това ще обърнем внимание на тунелите при проходите „Петрохан", „Шипка" и този по протежението на АМ „Черно море”", уточни Караджов.

По отношение на ВиК сектора, от МРРБ обявиха, че основен приоритет ще бъде чистата вода за пиене. Според Караджов проектите за пречистване на водоемите у нас се броят на пръсти. През март ще бъде обявен за обществено обсъждане нов закон за ВиК услугите.

Ще бъде насърчено разделянето на битовата канализация от канализацията, която събира дъждовната вода. По думите на Караджов от около 4 млрд. лева за магистрала "Хемус" са разплатени 1 млрд. и 300 млн.  За да продължи изграждането по правилата, трябва да се реши проблемът с незаконния строеж в някои от участъците. Някои от строителите на "Хемус" вече са поискали индексация на цените за трасетата, които изграждат.

Министърът на регионалното развитие обяви, че се слага край на инхаус процедурите и свеждане до минимум на инженеринга. 

Предстои и проверка на всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконното строителство. Плановете на регионалното министерство са над 3000  км пътища в страната да бъдат ремонтирани  до края на годината.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.