Новият вариант се разпространява значително по-бързо от познатите досега

Щамът Омикрон има малко по-различни симптоми от инфекцията с Делта. Здравни експерти от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ казват, че един от симптомите на инфекция с Омикрон е блед, сив или син оттенък на ноктите, устните или кожата, предава БГНЕС. Специалистите предупреждават, че сивата или синя кожа, устни и нокти може да са признак за ниски нива на кислород.

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Други симптоми на инфекция с Омикрон включват болки в гърба, дрезгав глас, нощно изпотяване, мускулни болки и хрема. Лекарите предупреждават, че всеки от тези симптоми е знак, че човек трябва да се консултира с медик.

Огнян Кунчев: Без строги мерки може да достигнем до 100 000 заразени с COVID-19 на ден

Въпреки че се смята, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от известните досега варианти на коронавируса, проучванията показват, че е по-лек от другите щамове, като ранните доклади на Обединеното кралство установяват, че рискът от хоспитализация е с 50 до 70 процента по-нисък от този на щама Делта.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС