В продължение на близо 5 часа народните представители спориха по темата

Депутатите гласуваха зеленият сертификат да стане задължителен за достъп до Народното събрание. Документът ще се изисква от 24 януари. „За" предложението гласуваха 154 депутати, „против" нямаше, четирима се въздържаха.

Няколко часа дебати, обвинения и процедурни хватки бяха нужни на депутатите, за да стигнат до това решение. Разделителни линии се появиха дори сред участниците в управляващата коалиция. Дойдоха и закани, решението да се обжалва пред Конституционния съд.

Пред служебния вход на НС вероятно ще бъде разположен пунктът за тестване на депутати и служители на парламента, които нямат зелен сертификат.

В пленарната зала се стигна до редица спорове, бяха отправени и закани от кулоарите на парламента. А в гласуването не участваха от „Има такъв народ”, които са част от управляващата коалиция, както и „Възраждане”. Скандалът в залата избухна с вкараната извънредна точка за зеления сертификат.

„Този политически пиар цели ограничаване на достъпа на опозицията до сградите на НС”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

Отпорът за въвеждане на зелен сертификат започна именно от тази партия и даде начало на споровете.

„Както преди малко министър-председателят каза, че има умрели ваксинирани. Какво доказвате с този зелен сертификат, освен че има някакъв документ. Разбирам, че това ви е наредено. Разбирам и от кого ви е наредено. Как смятате да ни ограничите, ние да изпълняваме задълженията си? Разбирате ли какво правите в момента? Предизвиквате гражданска война”, заяви Елена Гунчева от „Възраждане”.

„Неспециалисти коментират медицински факти, но същите тези хора когато имат нужда от лекар – отиват на лекар. Убеден съм, че не се лекуват сами”, коментира Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

„Имам цяла папка, пълна с това дали зеленият сертификат работи или не. Ако искате – ще ви запозная лично. Така че когато излизате на тази трибуна, моля ви, не говорете неистини”, каза Александър Симидчиев от „Демократична България”.

„Ваксините в България имат около 92% ефикасност”, посочи Ангелов.

„Има такъв народ” бяха несъгласни с част от текстовете и попитаха как след като Конституцията задължава депутата да ходи на работа, ще има друго изискване, което да го спъва.

„Продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни”, заяви Ива Митева от „Има такъв народ”.

И дойде ред за атака от опозиционните партии.

„Виждам как вие сте неспособни да въведете един сертификат в една зала с 240 души”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Остава впечатлението, че има разнобой в управляващата коалиция”, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Заслужава да бъде прието от морална и медицинска гледна точка”, смята проф. Георги Михайлов от БСП.

След поредица почивки и 5 часа дебати, се стигна до гласуване. Последва недоволство защо парламентът трябва да плаща тестовете на сътрудниците на депутатите.

„За целия народ това важи, а за нашите сътрудници не важи?”, попита Йордан Цонев от ДПС.  

И беше решено - депутати и сътрудници сами да плащат тестовете си. За медиите и администрацията разходите се поемат от Народното събрание. А в кулоарите се стигна до закани, сред тях и за масов протест.

„Другата седмица с десетки хиляди привърженици ще потърсим нашите права”, заяви Костадин Костадинов.

„Ще се възползваме от правото си на жалба до КС”, заяви Елена Гунчева от „Възраждане”.

Новото изискване за достъп до парламента влиза в сила от 24 януари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.