Близо 100 са починалите с коронавирус за ден

5 524 са новите случаи на коронавирус у нас. Те са установени след направени 44 662 теста, показват данните от Единния информационен портал.

Излекуваните за последното денонощие са 676. За изминалите 24 часа със заразата са починали 96 души.

Хоспитализираните пациенти с коронавирус са 4 926. От тях в интензивно отделение са 522.

Поставените дози ваксини са общо 3 838 576, от които 34 482 за вчерашния ден.

България все още остава под заплахата на два щама на COVID-19 - Омикрон и Делта. „Двата варианта циркулират, но Делта не иска да отстъпи. Омикрон се разпространява от 3 до 6 пъти повече. В много страни Омикрон взима превес”, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Освен COVID-19 остава и заплахата от грипния вирус или комбинацията от двете - така нареченият Флурона. „Когато два вируса атакуват организма си помагат и го атакуват по-добре. Те обаче се и конкурират и не знаем накъде ще удари. Грипният вирус помага на COVID-19, като го усилва на „входната врата”, обясни още вирусологът.

Високият брой заразени с коронавирус вече се отразява и на бизнеса и прогнозите не са добри, съобщи в ефира на NOVA бизнесменът Красимир Дачев. По думите му паричният стимул, който дава на служителите си за ваксинация от 80 лв., е проработил. Вече 50% от тях са имунизирани.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.