На какво се дължи пикът на ражданията

Добри новини за раждаемостта в България в началото на годината - болниците у нас се похвалиха с бейби бум. В столичната болница „Надежда” отбелязват ръст от близо 8% при новородените, а от „Света София” се похвалиха с 48 бебета само за първата седмица на 2022 г.

Информацията идва на фона на данните от националното преброяване, според които за 10 години населението на България се е стопило с над 800 000 души. Въпреки тревожната тенденция, специалисти в репродуктивната медицина виждат постепенно излизане от платото в раждаемостта.

„Репродуктивните проблеми стоят пред всяка нация, не само в България. Тук безспорно има много проблеми. Освен репродуктивните, с които се борим ежедневно, има и страх у хората от пандемията. Но нека се замислим, че деца са се раждали и след войни и след други катастрофи. България се нуждае от тези бебета”, каза още д-р Стаменов.

 

 

Медикът коментира и най-подходящите години, в които жените е добре да станат майки. „Това е възрастта над 25 до 35. Някои жени пропускат този срок, концентрирани в кариерата. Но ние сме тук и помагаме”, посочи той.

Репортер: Асен Манасиев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.