По думите му никой в света не работи с „Ден напред”

„Три пъти и половина се увеличиха сметките за ток. Нищо не става с компенсации. Бизнес с компенсации не се прави - нито може да инвестираш, нито може да развиваш, нито да покриваш разходи”. Така бизнесменът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев коментира високите цени на тока.

„До вчера най-голямата анатема в ЕС беше държавната помощ. За държавна помощ вкарваха в затвора, глобяваха милиони, милиарди. Сега се раздава такава с чувалите”, допълни той.

„Държавата не е създала условия да си купуваме ток, както по целия свят. В момента във Франция, Гърция, Америка индустрията купува електроенергия за около 100 лева. Ние сравняваме сегмента „Ден напред”. Никой в света не прави бизнес с „Ден напред”, каза още Дачев.

По думите му адекватният процент компенсация за бизнеса е 75%. „75% от разликата, която КЕВР е определила за битовите клиенти и реалната, която сме потребили”, заяви той.

С колко се очаква да поскъпнат стоки, храни и услуги заради цените на газа

Георги Божков, който е собственик на заведение в Петрич, обяснява, че увеличението на тока, газа и хранителните продукти се отразява на бизнеса му. „Ноемврийската ми сметка за ток беше около 5 000 лева. Тази за декември - също толкова, но от нея има отстъпки от държавата”, посочи той

Миналата година по същото време Божков каза, че е плащал за електроенергия около 1 500 лева срещу 5 000 сега. Най-високите му сметки били близо 2 000 лв. „Не можем да намалим топлината, защото трябва да има уют за клиентите”, допълни той. 

Освен сметките за енергия, собственикът на заведение коментира, че има отлив на персонал. „Много хора се отдръпнаха от нашия бранш и не искат да работят, защото показваме несигурност”, добави Божков.  

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.