Той коментира и срока от 6 месеца за напредък в отношенията между държавите

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова за мирно събиране по време на КСНС при президента, посветен на Северна Македония. „Разгневи ни проектът за дневен ред, в който се предлага в една от точките предложение за решение, с което външният министър да бъде упълномощен да преговаря за нещо си. Това крие риск да отмени предишното решение на НС, което беше единодушно какво трябва да се случи, за да даде България РСМ да започне преговори за членство в ЕС”, обясни той.

Премиерът определи срок от шест месеца, в който да има напредък по казуса със Северна Македония. Дали това е възможно, Джамбазки отговори: „Ако за шест месеца могат да променят учебниците си по история, спрат езика на омразата и овезмездят наследниците на избитите българи в Македония - няма проблем. Но аз се съмнявам, че това ще се случи”, смята евродепутатът.

„Ако в понеделник на КСНС има, каквото и да е било отстъпление, то ние сериозно ще започнем организацията на национален референдум. Въпросът трябва да бъде в посока „съгласни ли сте Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, само ако изпълни следните изчерпателни условия”, каза Джамбазки.

Коментар от него дойде и за публикацията на Слави Трифонов, свързана с РСМ. „Не може хора, които от 30 години са в медиите и са запознати с реакциите на обществото, да не знаят това, че когато напишат, че искат да паднат визите и да се влезе в Шенген, няма да се чете нищо останало. За мен това е търсен ефект, неграмотно и неуместно предложение за сделка”, каза той. 

Позицията на Джамбазки за зеления сертификат в Народното събрание - гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.