Дигата на места е вече компроментирана

Отместено корито на река Струма застрашава село Тополница в Петричко. Местните хора се опасяват, че при пролетното снеготопене водите може да достигнат до къщите.

Придошлите води са довлекли много интертни материали, а това е причинило изместване на коритото надясно в посока с. Тополница. Според местните хора за последната година преместването е с 40 метра. Засега изглежда, че къщите са на безопасна височина. При продължаващо изземване на брега от реката обаче, опасността за домовете ще стане реална.

Сандов: Магистрала "Струма" ще бъде изведена от Кресненското дефиле

Според кмета на селото Любен Маринополски реката е започнала да променя коритото си и десният бряг го подяжда сериозно. "Притесненията са ми, че ще почне да завладява и земеделски земи, което не е добре за нашите селскостопански производители. Изсипват се за кратко време много валежи, а тая вода трябва да иде някъде. Дигата на места е вече компроментирана, това са инертни материали,това са острови донесени от водата", заяви той. По думите му трябва да се помисли по въпроса да се отдадат на концесия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.