Италия обмисля затягане на мерките срещу заразата

Западна Европа продължава да регистрира огромен брой новозаразени с коронавирус. Най-впечатляващи бяха данните от Франция, където отчетоха над 300 000 положителни проби за един ден. Това обаче не е изключение. Във Великобритания нивата на заразяване остават високи. Над 100 000 случая за един ден в Италия всъщност са голям спад. В страната имаше празник и тестовете бяха значително по-малко. Реалната ситуация беше отчетена в четвъртък с рекордните 219 000 случая. Това предизвиква големи дебати - трябва ли зелените сертификати да станат задължителни дори за хранителните магазини.

В седмичните резултати в Италия, сравнени с тези от предишните седем дни, се наблюдават два пъти повече положителни проби. Италианското правителство е второто, което въведе задължителна ваксина за хората над 50 години. Неваксинираните се намират в локдаун - те нямат достъп до нищо, освен хранителните магазини, здравните заведения и аптеките. Училищата се обаче се връщат към нормалната си дейност.

„Много са прави да налагат мерки. Трябва и ваксинацията да стане задължителна, за да се предпазят хората. Тези, които не се ваксинират, са арогантни и не разбират вредата, която нанасят на другите. Трябва да има наказание за тях”, смята Алфредо Палярдини от Рим.

„Аз се ваксинирах и съм съгласна с правилата. От друга страна не съм съгласна с най-крайните мерки. Рано или късно коронавирусът ще стане като обикновения грип. Не може вечно да живеем в страх”, коментира рускинята, живееща в Рим, Ана Тарановская.

За тези, които не спазват правилата, италианското правителство наложи глоба от 100 евро.  

Репортер: Антоанета Николова

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.