Според него в българските учебници не трябва да пише, че Македония е създадена от Тито

"Свикнали сме на посещения от български политици, но нещата не са се подобрили, само се влошиха. От посещението на Кирил Петков обаче очакваме работите да се подобрят, защото чрез него България ще се освободи от руското влияние". Това заяви лидерът на платформата „Македонски концепт“ Петър Богойески за "Офанзива".

По думите му проблемът е в двете държави - България и Македония. "Новото правителство в Македония е технически различно. Новият ни премиер Димитър Ковачевски не разбира нашите междудържавни проблеми. Надяваме се да започнат да се изграждат пътища и жп линии между двете страни", сподели той. И изрази надежда, че Петков ще даде началото на първите инфраструктурни проекти между двете страни от години.

Премиерът Петков отива на посещение в Скопие

Според него България е суспендирала Договора за добросъседство с позицията, изпратена в Брюксел относно кандидат-членството на Македония в ЕС. "Същинският проблем е историческото и идеологическо неразбиране между България и Македония", смята Богойески. И допълва, че българските учебници трябва да бъдат поправени, да не пише, че Македония е създадена от Тито.

Той поясни, че България е окупатор по времето на Втората световна война, но не фашистки.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.