Според партията има категорично изтичане на данни от БУЛСТАТ

От ГЕРБ ще поискат изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в Народното събрание. Настояването им е свързано с пенсиите, като ще настояват да научат каква е причината, поради която част от пенсионерите са останали по думите им „ощетени”.

„С компенсациите може да стане допълнително объркване през февруари”, алармира бившият социален министър Деница Сачева на брифинг на партията днес. Тя посочи, че за да бъдат реални компенсации на доходите трябва да продължат до 1 юли.

„Темата изисква изключителна компетентност и не може да продължава да бъде политическа дъвка. Господин Василев, Гьоков и Радев трябва да отговарят какво се случи с българските пенсионери и защо те се чувстват излъгани”, добави Сачева.

„Беше обявено, че ще се правят леви политики с десни инструменти. Ние апелираме към това да не се окаже, че с невежи инструменти се правят левашки политики”, каза още тя. 

Десислава Атанасова коментира информацията за изтичане на лични данни от регистъра БУЛСТАТ. „Единият министър, този на правосъдието, твърди, че теч няма, а другият твърди, че е имало, но това не е голям проблем”, заяви тя.

 

 

Атанасова посочи, че самата тя, Томислав Дончев, както и други политици са с изтекли лични данни. „За информацията, която регистър БУЛСТАТ съдържа, е ясно, че е предоставена доброволно. Но могат ли да идентифицират мен с трите ми имена, ЕГН, адрес, телефон - могат. Тоест, има теч на лични данни”, категоричен е председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Депутатът определи думите, че нищо не се е случило и 300 000 българи не са застрашени като категорична лъжа. „Хубаво е, че имаме министър на електронното управление, хубаво е, че министър Йорданова осъзна за редица проблеми в подчинените ѝ агенции”, допълни тя и попита какво е предприето по темата.

„Следва да се уточни допуснат ли е пробив в защитата на личните данни на над 300 000 души със свободни професии от регистър БУЛСТАТ. Според нас - да, категорично”, каза още Атанасова. 

Причина за проблема обаче не била хакерска атака, а недоглеждане при администрирането на информацията, смятат от ГЕРБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.