Така тенисистът ще има яснота относно участието си на Australian Open преди оформянето на състава на турнира

Австралийски съд отказа да изпълни молбата на местното правителство за отлагане с два дни на делото по случая на Новак Джокович и неговото влизане на страната за участие на Australian Open, както и последвалото му задържане в хотел за нелегални имигранти, пише gong.bg.
 
Делото за определяне на редовността на визата на Джокович и полученото медицинско изключение за влизане в страната без извършена задължителна ваксинация срещу COVID-19 ще се гледа утре. Заседанието на съда ще се проведе онлайн и ще започне в 10:00 часа сутринта местно време (1:00 часа след полунощ българско време). Тогава ще стане ясно дали тенисист №1 в света ще получи право да остане в Мелбърн и да участва на първия за годината турнир от Големия шлем.

Джокович получил изключение заради прекаран COVID

Така Джокович ще има яснота относно участието си на Australian Open само ден преди обявения краен срок за оформяне на пълния брой тенисисти, които ще играят на турнира.
 
Адвокатите на Новак Джокович твърдят, че клиентът им е получил медицинско изключение от правилата, тъй като на 16 декември е дал положителен тест за коронавирус. Това му позволява да попадне в правилото за изключение, отнасящо се за хора, преболедували COVID-19 след 31 юли 2021 г.
 
Австралийското правителство защитава позицията, че организаторите на Australian Open са били информирани, че никакви изключения от правилото за задължително имунизиране с одобрение в страната ваксини не трябва да бъдат правени за участниците в турнира. Ваксинацията е задължително условие за получаване на входна виза за страната.

Митинг в подкрепа на Джокович в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)
 
„Трябва да имаш две поставени ваксини от одобрените в страната, за да може да влезеш в Австралия, ако не си австралийски гражданин. Това е много просто и ясно изискване. Организаторите на Australian Open бяха ясно инструктирани за него и неговото прилагане“, заяви финансовият министър Саймън Бирмингам пред телевизия „Channel Nine“.
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.