Според журналиста и двете страни ще отстъпят в преговорите, а България може да се заяви като лидер за разширяването на ЕС

"Комисиите, които се организират сега при преговорите между България и РС Македония, ми напомня за процеса, в който се решаваше проблема между Гърция и Македония", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS журналиста Божидар Барлакоски.

"Далеч от шума на публичността, без медии. Подходът на Кирил Петков ми напомня за този процес", добави той.

Според него е нужно да се заложи на преговори, не на пропаганда.

"18 януари е интересна дата, защото вероятно това ще е първата задача на премиера Димитър Ковачевски - срещата с българския му колега Кирил Петков", заяви Барлакоски.

Журналистът е убеден, че няма неща, които не могат да бъдат преодолени между България и РС Македония. Но чрез социалните мрежи се е разпространил говорът на омразата, а националистите от двете страни са тези, които говорят предимно.

За него Договорът за добросъседство е добър, но голямата пречка, за да не се изпълнява той, са резолюциите, приети от парламентите на двете страни.

"За да се стигне до компромис в новото начало на преговори, трябва да се отстъпи от тези резолюции, и то от двете страни. Те очертават червените линии, от които двете страни няма да отстъпят. Тези рамкови позиции трябва да се махнат", категоричен е Божидар Барлакоски.

Той вярва, че историческите въпроси могат да се решават в ход, а трябва да се даде предимство на бизнеса, на инфраструктурата, на културата. 

"Би било добре двамата премиери да открият заедно българска инвестиция в РС Македония", смята журналиста.

Барлакоски се надява, че от КСНС при президента Радев ще има положителен резултат.

"Трябва да се възползваме от възможността да се договорим, България може да се заяви като лидер в разширяването на ЕС", заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.