Предимно се поставят бустерни дози, а процентът на имунизираните все още е близо 29

В края на декември 700 000 е бройката на възрастни хора, които са ваксинирани срещу COVID-19, а в момента са 713 294 със завършен ваксинационен курс. 13 000 пенсионери са се ваксинирали за 17 дни. 250 000 българи от 12 до 90+ години са завършили ваксинацията си, 130 000 с апоставените бустерни дози

Все още е рано да се каже доколко влияние оказва финансновото стимулиране от страна на правителството от 75 лева за пенсионери, които се имунизират.

Засега в България ваксинираните са все още близо до 29%, като новите поставени дози са предимно бустерни.

В Русе се наблюдава засилен интерес към имунизиране срещу COVID-19. Увеличен е броят на зелените коридори, а едни от имунизационните пунктове в града имаше сериозен пик.

Д-р Светослав Дачев, управител на белодробната болница в Русе, заяви за "Твоят ден", че поради големия брой желаещи да севаксинират са лазкрили втори екип да извършва дейността. Той добави, че се правят от 250 до 270 имунизации на ден. Но изрази съжаление, че предимно се поставят бустерни дози.

 

 

Улеснение за възрастните хора - потребителите на  “Социален патронаж” и членове на пенсионерските клубове ще могат да се ваксинират в домовете си, без ада се налага да чакат пред васинационните пунктове и лекарските кабинети. Това се случва вече в някои градове като Враца, Велико Търново. Тази възможност съществува вече и в Бургас.

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.